top of page
AVMI ČR

Co dělat se zateplením domu po povodních: odstranit, nebo zachovat?

Povodně poškodily fasády a spolu s nimi i zateplení mnoha domů. Je možné zasaženou fasádu zachovat, nebo je nutné ji odstranit? Není možné dát univerzální návod, protože záleží na několika faktorech. Nejdůležitějším je, jak hluboko pronikla voda do izolačních vrstev a do stavby samotné. To rozhodne o zachování zateplení či jeho stržení.

minerální vata umožní vytopenému domu přirozeně vysychat
Rekonstrukce zateplení staršího domu

„Pokud vnější povrchová úprava fasády zabránila proniknutí vody do izolantu a stavbu lze rychle vysušit, je možné, že zateplovací systém bude po vysušení opět plně funkční či bude třeba udělat jen dílčí opravy. To platí zejména pro domy, které byly vystaveny povodňové vlně jen krátce a zaplavení bylo minimální,“ říká architektka Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace. 

 

V případě, že dům čelil vodě po delší dobu a voda pronikla do konstrukce celého domu, například až do výše jednoho patra, bude pravděpodobně nutné odstranit veškerou izolaci a provést kompletní sanaci. „Je velmi pravděpodobné, že izolant bude nevratně poškozen nebo že bude bránit vysušení stavby,“ dodává architektka Marcela Kubů.

 

O tom, zda je možné ponechat izolanty na domě, by měl rozhodnout pouze odborník, kterého lze vyhledat na stránkách České komory autorizovaných inženýrů a technikůwww.ckait.cz. Podrobný postup je k dispozici zde, další informace o obnově staveb poškozených povodní jsou na https://profesis.ckait.cz/dokumenty-ckait/x-1/.

 

„Nejde pouze o samotné poškození materiálů, ale také o nutnost nechat stavbu důkladně vyschnout a následně provést chemické ošetření proti plísním, které by mohly ohrozit zdraví a stabilitu budovy,“ shrnuje architektka Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace.

 

Odstranění nadbytečné vlhkosti před zimou je důležité nejen kvůli riziku plísní. S poklesem teplot hrozí poškození materiálů vlivem rozpínání zamrzlé vody. Proto je nezbytné zintenzivnit vysoušení ideálně tak, aby stavební konstrukce dosáhly běžné úrovně vlhkosti ještě před příchodem mrazů.

 

Jak znovu zateplit dům po povodni, ideálně provětrávanou fasádou

 

V oblastech ohrožených povodněmi je moudré navrhnout zateplení tak, aby bylo snadněji opravitelné a stavba mohla přirozeně vysychat. Nový izolační materiál a fasáda proto musí být prodyšné, aby nebránily odparu vlhkosti.

 

Prodyšnost materiálu se určuje tzv. faktorem difuzního odporu (μ). Pro stavby s vyšší vlhkostí je ideální izolace s faktorem μ = 1. „Čím nižší hodnota tohoto faktoru, tím lépe izolant propouští vodní páry, lidově řečeno dýchá,“ vysvětluje architektka Marcela Kubů

 

Prodyšný izolant je ideální zkombinovat s takzvanou provětrávanou fasádu (viz obrázek), která umožní přirozené proudění vzduchu mezi izolací a vnější obálkou budovy, což urychluje vysychání a snižuje riziko plísní.

 

Provětrávaná fasáda zajišťuje přístup vzduchu ke zdivu a přirozené vysychání domu. Navíc její montáž nevyžaduje mokré procesy, takže ji lze instalovat za jakýchkoli venkovních podmínek,“ dodává architektka Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace.

 

Dům pojistěte tak, aby pojistka pokryla náklady na opravy

 

Ochránit konstrukci proti povodním jednoduchým způsobem nelze. Proto se vyplatí mít dům dobře pojištěný. Pojistku je třeba pravidelně aktualizovat (indexovat), aby nedošlo k podpojištění, tedy situaci, kdy pojišťovna nepokryje celkové náklady na opravy kvůli nízké pojistce. 

 

„Pojistka by měla odrážet aktuální hodnotu nemovitosti, která bere v potaz současné ceny materiálů a práce. Jedině tak je možné pokrýt potřebné opravy nebo celkovou rekonstrukci budovy,“ uzavírá architektka Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace.

 



15 zobrazení

댓글


bottom of page