top of page
  • AVMI ČR

Jak levně zateplit starší rodinný dům s omezeným rozpočtem

Zateplení staršího rodinného domu je jeden z nejefektivnějších kroků, jak výrazně snížit energetické ztráty a zlepšit komfort bydlení. Pokud však máte omezený rozpočet, může být plánování zateplení složitější. Nevíte, kde začít, jaké materiály použít nebo jak si zajistit dotaci? Právě pro vás jsme připravili nejen tento článek, ale i video plné praktických tipů.


Začněte tam, kde ztrácíte nejvíce tepla


Pokud máte starší dům a disponujete omezeným rozpočtem, doporučujeme postupovat v několika etapách. Největší tepelné ztráty bývají u střech a stropů. Zvláště u domů s obytným podkrovím uniká až 20 % tepla právě skrze střechu. Proto je zateplení střechy první krokem, kterým začít. Použití minerální vaty, která je nejen paropropustná, ale i cenově dostupná, je skvělou volbou. Navíc její aplikace je rychlá a jednoduchá, zejména pokud zvolíte foukanou izolaci, kterou můžete mít hotovou během jediného dne.


Výměna oken: druhý krok k úsporám


Výměna oken je zásadním krokem, zejména pokud váš dům má stará dvojskla nebo již netěsnící špaletová okna. Tepelné ztráty v takovém případě mohou být obrovské. Moderní okna s trojskly dokáží snížit tepelné ztráty až o 50 % ve srovnání s dvojskly, což znamená významné úspory energie. Klíčem k maximální efektivitě je ale vyměnit nejen okenní výplně, ale i celé rámy. I když se na první pohled může zdát, že jde o větší investici, úspory na energiích zajišťují rychlou návratnost, která z dlouhodobého hlediska rozhodně stojí za to.


Obvodové stěny a výběr izolace


Po zateplení střechy a výměně oken přichází na řadu obvodové stěny. Zde opět doporučujeme sáhnout po minerální vatě, která nejenže efektivně izoluje, ale také umožňuje odvádět zbytkovou vlhkost z konstrukce. Důležité je zateplovat stěny stejnou tloušťkou izolantu, a to jak na severní, tak na jižní straně domu. Ušetřit na tloušťce izolace by mohlo vést k přehřívání jižní strany v létě a tím ke zbytečným problémům. Správnou tloušťku izolantu vám pomůže stanovit projektant.


  • Střechy a stropy: Minimálně 30 cm izolantu, protože zde dochází k velkým tepelným ztrátám. Při větší tloušťce izolace lze dosáhnout lepší energetické účinnosti a pohodlí.


  • Obvodové stěny: Doporučená tloušťka izolace je kolem 18–20 cm. Minerální vata je zde ideální volbou, protože umožňuje dýchání stavby, tedy odvádění zbytkové vlhkosti.


Jak na dotace? Žádat můžete i zpětně!


Jedním z největších benefitů, které podstatně zlevní a pomohou s realizací zateplení domu, jsou dotace. Program Nová zelená úsporám nabízí pokrýt až 50 % nákladů na zateplení. A co je ještě lepší, o dotaci můžete žádat nejen před začátkem prací, ale i zpětně, pokud už máte zateplení hotové. Umožňuje to například dotační program Oprav dům po babičce.


Chcete se dozvědět více? Podívejte se na naše video!


Pokud vás zajímá více praktických rad, jak efektivně a s rozpočtem zateplit starší dům, určitě si nenechte ujít naše video! Dozvíte se, jak správně naplánovat zateplení, na co si dát pozor a jaké materiály zvolit. Navíc se podíváme i na podrobnosti o možnostech dotací a konkrétních postupech.

23 zobrazení

Comments


bottom of page